20130815

Iris tipt #LL13: Unknown Mortal Orchestra

Nog precies twee nachtjes tot Lowlands 2013. Het gebrek aan 'echte', waardige headliners zou velen hebben doen besluiten toch niet te gaan. Want zijn Lowlandstickets normaal niet aan te slepen; er circuleren er momenteel nogal wat rond op het wereldwijde web. Terecht? Het weekend van 16, 17 en 18 augustus gaat het uitwijzen.

Wat mij betreft staan er een prima aantal acts op het affiche die ook van Lowlands 2013 een fantastisch weekend gaan maken. Nog precies twee nachtjes met twee tips van Iris. Laat de voorpret beginnen!

Unknown Mortal Orchestra / zaterdag 17 augustus om 18.20 uur / India
Zanger, gitarist en songwriter Ruban Nielson is het brein achter de Nieuw-Zeelandse band Unknown Mortal Orchestra. Het goed ontvangen II, waarop sterke indiepopliedjes met een verfijnd lo-fi geluid staan, is de opvolger van het wat meer psychedelische en rauwere titelloze debuut. Tot zover reikt het repertoire van Unknown Mortal Orchestra tot nu toe, al grijpen ze zo nu en dan ook de gelegenheid aan om ware klassiekers op een verdienstelijke manier te coveren.

Eenzaamheid en isolement staan centraal in de songs van Nielson. Die thema's hoor je niet alleen terug in de nummers van Unknown Mortal Orchestra; je kunt ze tijdens optredens van het gezicht van hem aflezen. En niet alleen op het podium wordt daaraan uitdrukking gegeven; ook in indrukwekkende videoclips komt die thematiek duidelijk naar voren.

De muziek van Unknown Mortal Orchestra is geloofwaardig en persoonlijk. Live zorgt dat ervoor dat er tijdens zijn spel een krachtig spanningsveld rondom Ruban Nielson ontstaat, waarvan je niet kunt voorspellen wanneer en op welke manier die spanning uiteindelijk vrij gaat komen. Een optreden van Unknown Mortal Orchestra is dan ook nooit voorspelbaar, maar altijd intens grillig. En dan kan Nielson je zomaar ineens op een vurige gitaarsolo trakteren.

Hoogtepunt: Als die gitaarsolo of -jam er komt, is het waarschijnlijk in een nummer als 'How Can You Luv Me?' Dat kan een uitschieter zijn en daarmee zou Nielson over de India heen kunnen walsen, maar de kans is klein dat dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren. Het soulvolle 'So Good At Being In Trouble' kan vermoedelijk op meer enthousiasme van de Lowlands-bezoeker rekenen. Lastig te zeggen hoe Unknown Mortal Orchestra het gaat doen in de India, maar als je bereid bent helemaal in het gitaarspel van Nielson te kruipen, dan krijg je daar ongetwijfeld een overweldigend stukje muziekbeleving voor terug.

Unknown Mortal Orchestra - 'So Good At Being In Trouble'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten