20111202

Tivoli de Helling smelt voor Splendid

Ooit begon de Haagse band Splendid met spelen op strandfeesten. Dat ze die fase inmiddels al lang ontgroeid zijn, bleek misschien al uit het feit dat de band dit jaar nog Serious Talent was bij 3fm, maar wordt ook vanavond duidelijk in een sfeervolle, bijna uitverkochte Tivoli de Helling. Splendid brengt vanavond heel even het zomerse festivalgevoel terug en daar blijkt het publiek heel gevoelig voor. De kou en regen wordt even vergeten en er ontstaat een waar reggaefeest waarbij het kruis van je broek aan het einde van de avond op de knieĆ«n hangt en de zweetdruppels zich rijkelijk van je lichaam ontdoen.
De avond wordt geopend door singer-songwriter Ed Struijlaart e het eerste wat opvalt is dat er een artiest opkomt die er totaal niet uitziet als een artiest. Wat blijkt: Ed is de kleding voor het optreden simpelweg vergeten en staat vanavond dus nog meer als 'zichzelf' op het podium. Ondanks dat staat er een goede singer-songwriter op het podium. De meeste liedjes zijn onwijs radiovriendelijk en ik meen dat ik er zelfs enkele herken. Bij de keuze voor Ed als voorprogramma van Splendid plaats ik enkele vraagtekens, maar Ed staat hier vanavond zeker zijn mannetje en verzorgt een prima voorprogramma. Niets meer, maar ook zeker niets minder.
Bij de opkomst van Splendid is het publiek meteen enthousiast en hun boodschap naar de band toe is duidelijk: men wil vanavond een feestje bouwen en daarvoor ben je bi Splendid aan het goede adres. Het plezier straalt van de gezichten van alle elf (!) de bandleden af en dat werkt aanstekelijk. De Haagse frontman zweept zijn publiek op en komt sympathiek over en zo nu en dan ontstaat er een soort spel tussen frontman en backing vocalists, waardoor het optreden nog losser en speelser wordt.
Bij Open Up Your Eyes, waarbij Pat Smith zichzelf begeleid op gitaar en later wordt bijgestaan door de bas, blijkt dat Nederland nog niet helemaal bekend is met Splendid. De Haagse zanger vraagt het publiek zijn tekst te zingen, maar er komt weinig respons.
In een korte tijd worden voornamelijk nummers van het laatste album 'Connect back to the stars' gespeeld. Het hoogtepunt wordt gevormd door The Beach en 'gouwe ouwe' Rise Up. Er wordt gedanst, gezongen en bier gedronken en zo is het de rest van de avond niet anders.
Hoewel, hierna zwakt het geheel enigszins af. Daarnaast wordt het misschien ook wat te veel van het goede wanneer het publiek voor de derde keer wordt 'uitgedaagd' de ooh's en aah's mee te zingen.
Het optreden krijgt nog een verrassende wending wanneer radiohit Again al voor de toegift wordt gespeeld. Dit geeft andere, minder bekende songs, de ruimte om de toegift mee te vullen en dat lijkt goed uit te pakken. De kers op de taart volgt wanneer de saxofonist zich al spelend op handen laat dragen door het publiek. Tivoli de Helling is er vrij stellig in vanavond: het maakt niet uit wat er wordt gespeeld, ze zijn allemaal gekomen om een goede avond te hebben. Dan valt hen niet eens op wat voor een foute discokneiter Times like that eigenlijk is.
Zodoende speelt Splendid vanavond een prima show waarbij de begeleiding strak is en er voor zowel de backing vocalists als de blazers een aanzienlijke rol is weggelegd. Zo blijft het optreden levendig en is er volop respons vanuit de zaal, maar blijft het moeilijk om een uur en een kwartier muzikaal te boeien met voornamelijk reggae- en ska-georiĆ«nteerde liedjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten