20130811

Iris tipt #LL13: Balthazar

Nog precies vijf nachtjes tot Lowlands 2013. Het gebrek aan 'echte', waardige headliners zou velen hebben doen besluiten toch niet te gaan. Want zijn Lowlandstickets normaal niet aan te slepen; er circuleren er momenteel nogal wat rond op het wereldwijde web. Terecht? Het weekend van 16, 17 en 18 augustus gaat het uitwijzen.

Wat mij betreft staan er een prima aantal acts op het affiche die ook van Lowlands 2013 een fantastisch weekend gaan maken. Nog precies vijf nachtjes met vijf tips van Iris. Laat de voorpret beginnen!

Balthazar / zaterdag 17 augustus om 14.45 uur / Alpha
From my pen you expected the sweet honey to drip / But the words come out like rats leaving a sinking ship / Look at them run
De cynische wijze waarop Maarten Devoldere die laatste vier woorden zingt, is op zich al een reden om je op tijd naar de Alpha te begeven voor het optreden van Balthazar. De Vlamingen leverden in 2010 al het indrukwekkende debuut Applause af, waar met recht voor geklapt werd. Alsof de vier heren en dame in kwestie nog nooit van het zogenaamde 'second album syndrome' gehoord hadden, brachten ze in 2012 opvolger Rats uit.

Ik kan het niet ontkennen, ik ben een groot fan van Balthazar. De manier waarop de band in wezen simpel gestructureerde popliedjes weet in te kleuren met bijna schrijnende meerstemmige zanglijnen, een aanstekelijke bas en het heerlijk grillige gitaarspel van zowel Jinte Deprez als Maarten Devoldere. De precisie en intimiteit waarmee de Vlamingen die elementen tot een verslavend geheel brengen, maakt van Balthazar een band om U tegen te zeggen.

Of de Alpha zaterdagmiddag al klaar is voor Balthazar (en, het moet gezegd: of dat andersom ook zo is), valt te betwijfelen. Laten we hopen dat de grootte van die tent de band geen parten gaat spelen. Dan zou het anders zo fijne, enigszins stoute onderonsje met Balthazar plotseling zomaar een groots en meeslepend hoogtepunt op de vroege Lowlandszaterdag kunnen worden. Ik heb je gewaarschuwd.

Hoogtepunt: Het is geen verrassing; wel een zekerheidje. Of je vaste setafsluiter 'Blood Like Wine' nu voor de eerste of achtentwintigste keer live hoort, het is en blijft een hartverwarmend pareltje, een bijna melancholisch nummer dat je "for hell knows how long" meevoert, de nacht in. 'Blood Like Wine' gaat je ongetwijfeld doen verlangen naar een volgend optreden van Balthazar, of geeft je op het moment zelf al heimwee naar de afgelopen drie kwartier. "Raise your glass to the nighttime" nu het nog kan.

Balthazar - 'Sinking Ship'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten