20130809

Iris tipt #LL13: Jagwar Ma

Nog precies zeven nachtjes tot Lowlands 2013. Het gebrek aan 'echte', waardige headliners zou velen hebben doen besluiten toch niet te gaan. Want zijn Lowlandstickets normaal niet aan te slepen; er circuleren er momenteel nogal wat rond op het wereldwijde web. Terecht? Het weekend van 16, 17 en 18 augustus gaat het uitwijzen.

Wat mij betreft staan er een prima aantal acts op het affiche die ook van Lowlands 2013 een fantastisch weekend gaan maken. Nog precies zeven nachtjes met zeven tips van Iris. Laat de voorpret beginnen!

Jagwar Ma / vrijdag 16 augustus om 20.50 uur / Charlie
Jagwar Ma is een Australische band die al als voorprogramma van The XX toerde en onlangs debuutalbum Howlin uitbracht. Een vergelijking trekken zou geen van beide bands goed doen, omdat hun muziek simpelweg een hele verschillende stemming oproept.

Wat je vooral over Jagwar Ma kunt zeggen, is dat de nuchtere Down Under-mentaliteit goed is terug te horen in zijn verslavende psychedelische pop, aangezien die een zekere nuchterheid en aangename luchtigheid in zich heeft. Jagwar Ma lijkt soms volledig weg te drijven van zijn koers, maar terwijl jij je oorspronkelijke bestemming allang uit het oog verloren bent, zorgen Jono Ma, Gabriel Winterfield en Jack Freeman ervoor dat je ‘m toch altijd weet te bereiken.

Debuutalbum Howlin klinkt als een organisch geheel waarop op een luchtige maar verdienstelijke manier uit veel verschillende vaatjes wordt getapt, hetgeen een speelse, bij vlagen exotische plaat heeft opgeleverd.

Laat op de avond in de X-Ray had Jagwar Ma voor vuurwerk kunnen zorgen; rond de klok van negen tegen de achtergrond van een restje avondzon in de Charlie wordt het waarschijnlijk een verrassing voor al diegenen die in een hoekje van het terrein op zoek zijn naar een beetje rust. Dat krijgen ze niet. Ze krijgen immers Jagwar Ma. Het zal ze gelukkig stemmen.

Hoogtepunt: Single ‘Man I Need’ is een lekker loom liedje dat zich naast een luisterbeurt of drie in je hoofd heeft genesteld en dat je binnen de kortste keren, zonder enig bewustzijn, uitbundig meezingt. Ook het frivole ‘That Loneliness’ gaat het ongetwijfeld goed doen in de zandbak voor de Charlie. En tegen het einde van de set ben je in zulk een trance geraakt dat je op ‘Four’ niet meer stil kunt staan.

Jagwar Ma - 'Man I Need'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten